Възможности за рязане с пламък

ТЕЕ Груп е специализирана в прецизното рязане с пламък, познато още като CNC газово оксиженно рязане и плазмено рязане
с висока разделителна способност.
С всички спомагателни вторични операции машината за профили в нашето акредитирано съоръжение по ISO9001 и CE изпълнение клас 4 включва:

  • 4 МАШИНИ ЗА РЯЗАНЕ С КИСЛОРОДЕН ПЛАМЪК.

  • МАКСИМАЛНА ДЪЛЖИНА НА РЯЗАНЕ 10 МЕТРА.

  • 3 МАШИНА ЗА ПЛАЗМЕНО РЯЗАНЕ С ВИСОКА РАЗДЕЛИТЕЛНА СПОСОБНОСТ.

  • МАКСИМАЛНА ШИРИНА НА РЯЗАНЕ 5 МЕТРА.

Какво представлява рязането с пламък?

Процесът, който често се нарича рязане с пламък, е известен с много имена, като например рязане с кислороден ацетилен, рязане с кислороден горивен газ, изгаряне с кислород, изгаряне на стомана и други термини, които са твърде много, за да бъдат споменати. Процесът е на около 119-120 години, тъй като е патентован през 1901 г. от Томас Флетчър. Едно от първите търговски приложения е това, което британците наричат „неоторизирано влизане в банка“ или „разбиване на сейф“.

Технически данни за
газово рязане:

Метрични данни Променлива
Максимална дължина на рязане 6 метра
Максимална ширина на рязане 2 метра
Минимална дебелина на плочата 5 mm
Мaксимална дебелина на плочата 190 mm
Стандарти BS EN 1090 Клас на изпълнение 4

Имате въпроси?
Питайте ни!

Още информация

Как работи газорезът?

Процесът е термохимичен, изискващ източник на интензивна топлина, наречен „Подгряване“, и чист кислород. Изискването за чист кислород е с минимална чистота 99,5 %, което е минималната чистота, която обикновено се осигурява в бутилки и системи за насипни товари. Намаляването на чистотата с 0,1 % ще намали скоростта на рязане с около 10 %, така че може да се види необходимостта от чистота.

Въпреки че източникът на кислород може да е чист, неправилните връзки, лошите маркучи или всякакви течове могат да допуснат примеси в системата, като по този начин намалят скоростта на рязане. Високата чистота на кислорода представлява много опасна ситуация и изисква изключително внимание при избора на оборудване и проектирането на тръбопроводни системи за използването му. Има многобройни документи, които подпомагат решаването на тези въпроси, свързани с безопасността.

Процесът може да се използва за рязане/разрязване на много различни материали, като основното изискване е образуваният оксид да има по-ниска температура на топене от основния материал, който ще се реже. Добър пример за материал, който не може да се реже, е алуминият, чиято температура на топене е от порядъка на 1200-1300 градуса по Целзий, но чийто оксид е в диапазона над 5000 градуса по Целзий. Неръждаемата стомана има добавки като хром и никел, добавени за „устойчивост на окисляване“, и това е процесът (окисляване), който се опитва да се насърчи, т.е. този тип материал не се реже без известна помощ.

Какво предлагаме

Нашето газово оксиженно рязане с CNC и плазмено рязане с висока разделителна способност, допълнено с всички спомагателни вторични операции и CAD технология, позволява максимално увеличаване на производителността на продукта, за да се намалят отпадъците и разходите.

ТЕЕ Груп си е създала репутация на водещ доставчик на големи и малки партиди стоманени профили и машинно обработени компоненти. Редовно произвеждаме изделия като плочи , изрязани и пробити базови плочи, скосени/фаскирани профили, ръбове за подготовка на заварки, компоненти за мостове, палубни плочи, профили за тежкото машиностроене, пробити стоманени фланци и профили по поръчка.

Производството се извършва в съоръжение с площ 19 500 кв. метра, разположено в покрайнините на Панагюрище, с отлична дистрибуторска мрежа за цяла Европа.

Допустими отклонения при рязане Ръководство само в зависимост от работата
<40 мм +/-1.5 мм
41-60 мм +/-2 мм
61-80 мм +/-3 мм
81-100 мм +/-4 мм
101-150 мм +/-6 мм
150 мм+ +/-6 мм